Wanneer er weinig kou verloren gaat uit een koel-, of vriescel, dan hoeft de motor van de koelcel weinig inspanningen te leveren. Op die manier blijven de energiekosten van de koelcel beperkt. Evert Vink koel & meer werkt daarom met merken die innovatie hoog in het vaandel hebben staan. Op die manier worden de energiekosten van de koelcel steeds verder gedrukt. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de isolatiewaarde van koelcelwanden.

Op zoek naar de hoogste R-waarde

De koelcelwanden zijn aan de buitenkant bekleed met een hard materiaal en een coating die de hygiëne waarborgt. De buitenkant dient vooral als bescherming voor de isolerende binnenkant van de koelcelpanelen. De binnenkant van de koelcelwanden zijn gevuld met isolerend materiaal. Dit materiaal zorgt ervoor dat de kou die de motor genereert niet direct verloren gaat. Vaak wordt er als isolerend materiaal PUR of PIR gebruikt. De mate waarin de isolatiepanelen in staat zijn om te isoleren is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Kwaliteit van het PUR of PIR
  • Dikte van isolerende laag
  • Aansluiting op andere panelen

De isolerende waarde van de koelcelwanden wordt uitgedrukt in een R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, des te beter isoleert de koelcelwand. Deze R-waarde laat dus zien in hoeverre de koelcel haar kou verliest. De merken waarmee Evert Vink koel & meer werkt, besteden er veel aandacht aan om de R-waarde van hun koelcelwanden steeds verder te verbeteren. Op die manier wordt de duurzaamheid van de koelcelwanden steeds verder verbeterd.

Verder is het belangrijk dat de koelcelwanden goed op elkaar aansluiten. Door de aansluiting te optimaliseren, kan de kou niet door kiertjes de koelcel verlaten. Veel merken hebben daarom tand-groefverbindingen in hun wanden verwerkt. Op die manier kunnen de wanden goed op elkaar aansluiten.

Werking van de koelcelwanden

PUR en PIR- schuim hebben beide dezelfde werking. PIR schuim is de opvolger van PUR-schuim. PIR is dan ook beter in veel opzichten. PIR-schuim heeft een hogere isolatiewaarde dan PUR en bovendien is de brandveiligheid van PIR-schuim hoger dan die van PUR-schuim. Bovendien is PIR-schuim uitgerust met minder chloriden. Dit is belangrijk voor het milieu. PIR en PUR worden beide gemaakt van hergebruikte grondstoffen. De belasting voor het milieu is dan ook gering. Doordat er in de PIR-schuim wanden (en daarmee koelcelwanden) bubbeltjes zitten waarin stilstaande lucht zit, zijn de koelcelwanden erg isolerend. Je kunt je voorstellen dat dunne koelcelwanden minder van die bubbeltjes bevatten en daarmee minder isolerend zijn. Afhankelijk van uw behoefte kunnen we een geschikte koelcelwand aanbieden voor uw koelcel of vriescel.

Mogelijkheden

Als u veel waarde hecht aan het beperken van het energieverbruik, dan is het goed om hier van tevoren al over na te denken. Veel merken bieden namelijk koelcelwanden in verschillende diktes aan. Op die manier kan er veel kou bespaard worden. Bovendien kan ook de deur van de koelcel een bijdrage leveren aan het energieverbruik. Afhankelijk van de intensiteit waarmee u de koelcel gebruikt is er een geschikte deur beschikbaar voor de koelcel. Bij het kopen van een koelcel geeft Evert Vink koel & meer u hier graag advies over. Bekijk ons blog: hulp bij het kopen van een koelcel voor meer informatie.